Historie

Als baby kwam Douwe Versluis met z'n ouders vanuit de Wieringer meer naar het landbouwbedrijf aan de Urkerweg 16 nabij Emmeloord. Na het afronden van de Middelbare Landbouwschool werd overeengekomen dat hij op het eigen bedrijf werkzaam zou blijven.

Veranderende tijden en de steeds sneller op gang komende mechanisatie binnen de landbouwsector maakte echter al snel duidelijk, dat het bedrijf in de toekomst te klein zou zijn om voor twee gezinnen brood op de plank te brengen. Een mogelijkheid zou een meer intensievere teelt zijn of wel op een of andere manier een 'nevenbedrijf' beginnen. Het gegeven dat met name inwoners uit Emmeloord nog al eens consumptieaardappelen bij het landbouwbedrijf van Versluis kwamen kopen maakte bij vader en zoon het idee los om naast aardappelen ook andere producten van het eigen bedrijf rechtstreeks aan de consument aan te bieden, zoals uien en winterwortelen. Het bleek een goede gedachte en de verkoop kwam snel op gang. Uiteindelijk onstond in een hoek van de bedrijfsschuur een van de eerste 'boerderijwinkels' in de Noordoostpolder en was binnen het agrarische bedrijf van Versluis een tweede bedrijfstak gevestigd.

Deze ontwikkeling ging niet geheel zonder slag of stoot, maar uiteindelijk kon het bedrijf ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast werd de verkoopruimte uitgebreid en de teelt van eigen producten aangepast op de vraag van de consument. Echt uitbreiding van de winkel kwam pas goed op gang nadat Douwe Versluis met onderwijzeres Marianne Hooijer in het huwelijk trad en zij in 1977 het bedrijf overnamen.

Nu gaat het snel met de ontwikkeling van de boerderijwinkel. Het assortiment wordt uitgebreid en een kippenschuur wordt gebouwd waarin zo'n 1850 scharrelkippen in worden ondergebracht. De eieren worden in de winkel aangeboden.

Naast etenswaren worden, eind jaren 80, ook pot- en tuingrond en voorjaarsplanten aangeboden. Daarnaast wordt begin jaren 90 een groentenspeciaalzaak geopend in de Zeeasterstraat in Emmeloord. De groenten die daar worden verkocht zijn afkomstig van Landwinkel Versluis.

(dit is een ingekorte versie van het krantenartikel 'Polderwinkelier in hart en nieren', klik hier voor het volledige artikel)

Inmiddels is de groentenspeciaalzaak overgenomen door Henk Huver en draait deze winkel volledig zelfstandig.

Medio 2009 heeft de winkel zich aangesloten bij de coƶperatie Landwinkel. Sindsdien worden er ook producten verkocht van collega Landwinkels, en dat betekent dat er streekproducten uit het hele land verkrijgbaar. Zo hebben we bijvoorbeeld heerlijke graskaas van boer Spierings uit Oss in ons assortiment, maar ook kazen van boer Weenink uit Lievelde.

Sinds 2011 werkt zoon Mark Versluis, nadat hij zijn agrarische opleiding in Leeuwarden heeft afgerond, volledig mee op het bedrijf. Inmiddels is hij volledig verantwoordelijk voor de akkerbouwtak van het bedrijf. Nadat hij in 2018 trouwde met Linda Swagemakers, nemen zij samen langzamerhand het stokje over van Douwe en Marianne. Linda doet inmiddels de inkoop en het dagelijks reilen en zeilen van de winkel.

In maart 2020 heeft de winkel een grote metamorfose ondergaan; een nieuwe frisse huisstijl, een breder assortiment en volop beleving in de opnieuw ingerichte winkel. Zo is er nu een breed assortiment aan vlees verkrijgbaar, maar ook puur desembrood, huisgemaakte rauwkost, er is een biohoek met biologische producten ingericht en er kan losse thee geschept worden. Kom langs en laat u verrassen door de nieuwe frisse uitstraling en de pure producten rechtstreeks van de boer.


Producten

Twitter

Latest tweet
Latest tweet
Echte specialist die Erik Postuma! Doet ie ff! http://t.co/zvtWEmn63q

Written: 19th November 2014